Brainpower: de kracht van je hele brein 

 

Waarom? 

We leven in een tijd waarin veel gebeurt. De veranderingen die plaatsvinden zijn omvangrijk en complex. Het overheersende paradigma van ‘de rationele individu in een maakbare wereld’, waar wilskracht, planning en control domineren, heeft in ons werk en persoonlijke leven weliswaar een belangrijke rol, maar schiet tekort als we ons daartoe beperken. Maar er is goed nieuws. Gelukkig beschikken wij over alle capaciteiten die nodig zijn om respons te geven aan de uitdagingen van vandaag. Maar hoe spreek je die capaciteiten aan? 

Links en rechts 

Waar ratio, planning en control vooral kanten zijn van de linkerhersenhelft, schuilt er in onze rechter hersenhelft een enorm reservoir aan eígen capaciteiten. Het leert ons het geheel te ervaren in de verscheidenheid, paradoxen te omvatten, ons te verbinden met ons gevoel, elkaar en onze omgeving. Het laat ons het plezier, de zin en de diepte ervaren van het bestaan. 

Een goede samenwerking tussen beide hersenhelften stelt ons in staat om te improviseren, om goed om te gaan met het onverwachte. Het maakt het mogelijk goed met het leven om te gaan, zoals dit zich –nu eenmaal- aandient. We hebben niet voor niets beide hersenhelften in ons brein… 

Geluk zit rechts 

Op een dag voelde breinonderzoeker Jill Bolte Taylor hoe haar eigen hoofd ‘explodeerde’. Een beroerte legde haar linker hersenhelft lam. Leven met alleen de andere helft bracht haar onverwacht in extase: “Het grote voordeel van mijn toestand”, zegt Taylor, “was dat ik plots leefde met alleen mijn rechter hersenhelft. ‘Die denkt niet in taal en bevindt zich niet in 

verleden of toekomst, maar altijd in het hier en nu. Ik ging volledig op in de rijkdom van het moment. Alles om mij heen, ikzelf ook, straalde pure energie uit." 

Haar hersenbloeding gaf haar de kans een nieuwe persoonlijkheid te kiezen, zegt ze. ‘Terwijl mijn linker hersenhelft langzaam maar zeker weer online kwam, ontdekte ik welke programmatuur van mijn oude ik daar nog in aanleg aanwezig was: mijn ongeduld, onvriendelijkheid, gelijkhebberigheid, angst voor loslaten. 

Ik heb er toen bewust voor gekozen die hersencircuits geen nieuw leven in te blazen.’ Dát besef, en ook dat volledig in het hier-en-nu zijn: Taylor kan het nu veel makkelijker oproepen dan vroeger. “Ik heb geleerd wat écht belangrijk is in het leven. Vroeger zat ik bijna altijd in mijn linker hersenhelft. Ik was een egocentrische carrièrevrouw. Nu weet ik: je moet een balans vinden tussen je linker en rechter hersenhelft. Bij veel mensen heeft de linkerkant de neiging de rechterkant weg te duwen. Maar je wordt pas echt gelukkig als je ook die andere kant de ruimte geeft: opgaan in het moment, echt contact maken met anderen, beseffen dat we allemaal één zijn.” 

De masterclass wordt gegeven door Barend Schipper en Egbert Brons. 

Barend Schipper:

“Als componist, pianist, zanger en spreker werk ik met een directe creatie techniek. Mijn concerten, optredens en speeches creëer ik in het moment. Deze capaciteit komt voort uit bewust het hanteren en afstemmen van linker- en rechter hersenhelft. Tijdens mijn muzieklessen begeleid ik amateurs en beroepsmusici hierin om warmer, persoonlijker en vloeiender te musiceren. Verder begeleid ik professionals om vanuit hun creatieve ‘ik’ te handelen, in de magie van het moment te zijn en te blijven en meer authentiek te kunnen functioneren. Als coach en Rechter Hersenhelft Inspirator werkte ik zowel voor kleine en grote adviesbureaus als voor grote internationale organisaties en voor not-for-profit instellingen.”  

 

Egbert Brons: “Weten wat je wilt bereiken en dat vervolgens ook realiseren. Dat is mijn vakgebied, een gebied dat spiritualiteit en zakelijkheid verbindt. Ik ben ooit begonnen in het internationale zakelijke bedrijfsleven en heb vervolgens ruime ervaring opgebouwd bij veel verschillende organisaties en eigen ondernemingen. Inmiddels ben ik meer dan 15 jaar actief als coach en veranderaar.” 

 

Praktische informatie:

Voor wie: deze masterclass is er voor iedereen die de vele mogelijkheden van zijn of haar eigen brein wil onderzoeken en ervaren. 

 Datum en tijd: 4 december 2017 van 10.00 – 17.00 uur 

 Kosten: 250 euro ex. btw, incl . lunch, koffie, thee 

 Locatie: van Ede en Partners, Heresingel 9, Groningen 

 Aantal deelnemers: minimaal 10 en maximaal 15 

 Trainers: Barend Schipper en Egbert Brons 

 Aanmelden via: barendschipper@yahoo.com of 06-24601709

 

Barend Schipper

Barend Schipper

Egbert Brons

Egbert Brons