Over Barend Schipper

Barend Schipper: componist, improvisator, pianist en zanger van interculturele muziek. 

Schipper’s muziek vindt zijn vorm vanuit een brede basis: hij integreert Westerse klassieke muziek vanaf de Renaissance tot nu met traditionele muziek uit de vijf continenten: een interculturele positie. De ontwikkeling naar een eenheid in lichaam en geest vormt een rode draad in de ontwikkeling van zijn muziek. Dans, theater, zang, natuurervaringen. 

Barend Schipper is een componist, pianist en vocalist die een persoonlijke muzikale taal creëert en speelt waarin hij klassieke muziek, traditionele muziek van alle continenten, jazz en natuurbewegingen samen brengt in één muziek 'taal'. 

Barend Schipper is een componist, pianist en vocalist die persoonlijke muziek maakt en speelt waarin hij klassieke muziek, traditionele muziek van alle continenten, jazz en natuurbewegingen laat klinken als één muziek 'taal'. 

Barend pionierde om muziek te maken vanuit het ‘intelligente hart’.

 

Barend Schipper creëert muziek als uitdrukking van een eenheid in ziel, geest en lichaam. Hij integreert klassieke muziek -van renaissance tot heden- met traditionele en hedendaagse muziek uit Azië, Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Afrika, Oceanië. Andere bronnen van zijn muziek zijn de natuur, beeldende kunst, dromen, dans, theater en poëzie. 

Hij geniet van zijn samenwerkingen met andere musici, met dichters, choreografen en beeldend kunstenaars. 

Barend gaf concerten van zijn muziek, gaf openbare lezingen over zijn muziek en over hedendaagse en klassieke muziek aan universiteiten, academies en concertzalen in binnen- en buitenland. Hij werkte als componist pianist samen met een interdisciplinaire neurobioloog, met organisatiecoaches, public speakerrs en een sjamaan. 

Sinds zijn vroege studiejaren geeft Barend piano- en zangles en geeft hij les in improvisatie en compositie. 

Op zijn 25ste werd Barend aangesteld als leraar muziekcompositie aan het conservatorium van Turku, Finland. In deze periode studeerde hij bij componist dr. Einojuhani Rautavaara - die later bekend werd door zijn derde pianoconcert in opdracht van pianist Vladimir Ashkenazy en zijn 7e symfonie Angel of Light - aan de Sibelius Academie in Helsinki. Dr. Rautavaara nodigde Barend uit om het seizoen van de serie Public International Lectures aan de Sibelius Academy-universiteit in Helsinki, Finland te openen met een lezing over zijn interculturele kunstmuziek en de ontwikkelingen van nieuwe Nederlandse muziek in het algemeen. 

Verdere studies: Barend studeerde compositie bij Jacqueline Fontyn in Limoges, Brussel, België, die hoofddocent compositie was aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Barend Schipper studeerde vier jaar privé piano bij Maria Stroo, die regelmatig soliste was bij het Koninklijk Concertgebouworkest, Amsterdam en duo's vormde met twee concertmeesters van dit orkest, Theo Olof en Viktor Liberman. 

Hij volgde privé- en conservatoriumstudie compositie en orkestdirectie bij componist en dirigent Willem Frederik Bon, die als componist en dirigent werkte bij het Radio Filharmonisch Orkest en Amsterdam Sinfonietta. 

Jazz masterclasses in ‘the Tatabánya International Jazz Camp’, bij Boedapest met leraar Bela Szakcsi Lakatos -geprezen door Frank Zappa en Chick Corea-. Barend speelde live op de nationale radio van Hongarije. 

Pianosolist bij een live radioconcert met het Metropole Orkest, Hilversum onder leiding van dirigent Rogier van Otterloo, na masterclasses die Barend volgde. Barend voltooide zijn orkest- en koorwerk Suite Polynésienne waarin hij Westerse klassieke en traditionele muziek uit Oceanië integreerde. Dit werk werd door Van Otterloo geprezen en in 1983 uitgevoerd door het Noordelijk Philharmonisch Orkest onder leiding van Lucas Vis. 

Hij studeerde koordirectie en stemproductie aan de Kurt Thomas Cursus in Den Haag, NL. Conferentie over onderzoek en onderwijs van zangtechnieken: de 1e Internationale Conferentie over Fysiologie en Akoestiek van het Zingen, PAS conferentie 2002, RUG Rijksuniversiteit Groningen, NL. 

Barend begon zijn muziekstudie aan het conservatorium van Groningen met schoolmuziek, en studeerde in dat kader zang bij Heleen Verkley (solist Concertgebouworkest) en Caroline Stam (solist Amsterdam Baroque Orchestra), piano bij Max Gotlieb, Wate Dikken en Wim Koopman. Koorzang en koorvorming als koorlid in het conservatoriumkoor van Cees Rotteveel. Jazzpiano in Big Band (en symfonieorkest als pianosolist) met Rob Smit. Barend volgde hoofdvak compositie bij Willem Frederik Bon   -zie boven- en orkestdirectie bij Zsolt Deáky. Ook ontving hij enkele privé compositielessen bij Klaas de Vries in Rotterdam en Daan Manneke in Amsterdam.

 

 

Wat anderen zeggen over zijn muziek:

  "Vandaag had ik het plezier Barend Schipper te ontmoeten, [...] een getalenteerde componist. Zijn gevoel voor kleur in harmonie en instrumentatie en zijn zoektocht naar een persoonlijke muzikale taal zijn opmerkelijk." 

Jacqueline Fontyn, Brussel was hoofddocent compositie van het Conservatoire Royal, in Brussel, België en componist voor onder andere het Queen Elisabeth Concours 

  

" In Barend Schipper's muziek manifesteert zich een wereld van verfijnde balans, energie en organische samenhang. De krachtige lyriek is zowel assertief en etherisch, de thema's speels en doordringend, en altijd fysiek overtuigend. Deze verfrissende muziek echoot het verleden en spiegelt de toekomst."

James Strecker , Hamilton, Canada, dichter en auteur van 20 boeken, journalist van de kunsten, ontvanger van de Hamilton Arts Award.