Over Barend Schipper

Barend studeerde compositie met de leidende componisten Rautavaara op de Sibelius Academie in Helsinki, Finland en met Fontyn in Brussel na zijn studie compositie, orkestratie, dirigeren, piano en zang op het Conservatorium van Groningen met onder andere Willem Frederik Bon, Maria Stroo, Heleen Verkley en Caroline Stam, de eerste drie traden regelmatig op met het Concertgebouw Orkest.

Hierna werkte en studeerde (post-academisch) in vier hoofdsteden van Europa. Deze studie bestond uit een diepte onderzoek naar de Klassieke componisten en compositietechnieken, naar Euraziatische en wereldmuziek en naar natuurbewegingen in muziek.

Schipper werkte met internationale dansers, choreografen, architecten en dichters, wat verder bijdroeg aan zijn muzikale stijl. 

Hij heeft 20 CD's geproduceerd, een bioscoopfilm, en heeft gedichten van onder andere Rimbaud, Gauguin en James Strecker en schilderijen van onder andere Michelangelo, Rembrandt, Dalì en Picasso op muziek gezet. 

 

Barend Schipper's muziek

Barend's drijfveer is om 'het diep ervaren van het hier en nu' te communiceren en te delen met zijn publiek. Hij streeft naar muziek die levendig is, met een duidelijke maar organische identiteit, die beweegt of stroomt als de natuur. Hij gebruikt ritme die niet alleen is afgeleid van het metrische notensysteem van dans en zang, maar ook van natuurbewegingen. Deze ritmes zijn niet lineair, maar circulair en niet metrisch maar organisch: een genuanceerde, onderling verbonden samenhang van vormen zoals in de biologie en natuurkunde, zoals het leven zelf. 

 

 

Wat anderen zeggen over zijn muziek

“... Barend is een dichter in muziek." 

Sara Rudner, New York, danser, choreograaf, ontvanger van de Bessie Award. 

  

"Een zeer getalenteerde componist. Zijn gevoel voor kleur in harmonie en instrumentatie en zijn reis naar een persoonlijke muzikale taal zijn opmerkelijk." 

Jacqueline Fontyn, Brussel, componist voor onder andere het Queen Elisabeth Concours 

  

“Waarde Barend Schipper, uw mooie CD (Danses de Nijinski) bevat prachtige, descriptieve muziek, die goed bij het Sardinische landschap past, en goed gespeeld bovendien. Hartelijk dank!" 

Frans Brüggen, Amsterdam, 1934 - 2014, voormalig dirigent van het Orkest van de Achttiende Eeuw 

  

" In Barend Schipper's muziek manifesteert zich een wereld van verfijnde balans, energie en organische samenhang. De krachtige lyriek is zowel assertief en etherisch, de thema's speels en doordringend, en altijd fysiek overtuigend. Deze verfrissende muziek echoot het verleden en spiegelt de toekomst."

James Strecker , Hamilton, Canada, dichter en auteur van 20 boeken, journalist en recensent over muziek en kunst, ontvanger van de Hamilton Arts Award. 

Chronologische CV Barend Schipper