Over piano/fluit duo Barend Schipper & Jan Prins

Recensie door James Strecker, Canadese muziekjournalist, dichter en auteur                       Website: jamesstrecker.com/words/ 

“Een nieuwe CD getiteld ‘Visions and Dreams’ van fluitist Jan Prins en componist-pianist Barend Schipper geeft uiting aan de samenwerking van twee verschillende, aanvullende persoonlijkheden. Hun soepele interactie suggereert een lange muzikale vertrouwdheid met elkaar. Terwijl Prins een delicaat verklankte, indringende en toch luchtige aanwezigheid biedt, lijkt Schipper intens gericht in zijn uitingen en met weinig te volstaan, wellicht vanwege zijn muzikale zekerheid. 

Geen van beiden, al zijn ze een voorbeeld van evenwichtigheid, toont enige terughoudendheid in de diepgang van gevoel, en samen lijkt hun impliciete intentie de ziel een stem te geven, hoe men dat concept ook wil interpreteren. 

Opvallend is een continue, etherische stuwkracht. De muziek is rustig op haar gemak met zichzelf, altijd stil elegant in realisatie, voortdurend meeslepend en niet agressief verleidend. Je voelt altijd een verhaal dat wordt verteld, met levens die bestaan in verschillende dimensies, of die nu subtiel mystiek, gevierd of bedreigd zijn. Er wordt hier evenveel gesuggereerd als uitgesproken en zo beweegt de muziek zich naar een punt dat telkens net voorbij je horizon lijkt te liggen. Je wordt vaak naar deze CD getrokken en je geeft elke keer toe aan haar stil betoverende schatten. 

In 'Adoration of the infant by the three magi' ('Adoratie van het kind door de drie wijzen') van Rembrandt, opent de fluit en vervolgt in een ontroerend, liefdevol tussenspel, geëchood en omhelsd door de piano. De twee instrumenten lijken elkaar te ontmoeten in een zich geleidelijk bewust worden van de ontzagwekkendheid van de liefde. 

In 'Siesta in the small port of Cadaqués' ('Siësta in de kleine haven van Cadaqués') van Dalí, wordt een verhaal verteld dat met muzikale frasen opnieuw het karakter van woorden aanneemt. De fluit lijkt te ontwaken uit - of is het in?- een mysterie en deze twee musici lijken verbonden, zelfs getrouwd, in dialoog. 

Bij 'Madonna of Port Lligat' ('Madonna van de haven van Lligat') van Dalí, wordt het melodische verlangen van de fluit uitgedrukt in uitgebreide frasen. De piano deelt dit verlangen in de microkosmische vertelling waarin elementen langzamerhand samen lijken te komen in een ‘kwantum’ wordingsproces. Dit werk is zonder meer een uitdrukking van een innerlijke spirituele ruimte en heeft een prachtige aanhoudende balans. 

Met een lengte van meer dan 14 minuten is de 'Premonition of the Spanish Civil War' ('Voorgevoel van de Spaanse Burgeroorlog') van Dalí zeer boeiend en vormt iets als een meerdelige roman in zijn  lengte en strekking. Het opent als een uitnodiging, om op te stijgen binnen een innerlijke hemel;       dan ervaren we suggesties van chaos en urgenties van het bestaan; een articulatie van bedreiging en dreigende rampspoed. We horen dit alles in wat menselijke stemmen lijken, stemmen die een reden tot angst voelen. 

Alles bij elkaar is dit muziek van het intelligente hart, rijk aan waardige emotie en zeer effectief toegepaste muzikale helderheid. Je blijft luisteren en blijft méér ontdekken, of het nu in de muzikale expressie is of binnen in je eigen emotionele landschap waar je diep voelt en waar passende woorden moeilijk te vinden zijn.” 

-----------------------------

Over Barend Schipper en Jan Prins 

Barend Schipper is componist en pianist. Zijn stijl kan worden omschreven als interculturele  kunstmuziek. Hij integreert verschillende perioden van klassieke muziek en traditionele muziek van Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Oceanië. Bewegingen uit de natuur en het menselijke lichaam vormen een deel van zijn muzikale vocabulaire. Deze benadering kwam voor het eerst tot uiting in zijn orkestwerk Suite Polynésienne dat hij componeerde op 21-jarige leeftijd. Na compositie en dirigeren te hebben gestudeerd bij componist en dirigent Willem Frederik Bon (Amsterdam Symfonietta, Radio Philharmonisch Orkest), vervolgde Barend zijn compositie studie met Jacqueline Fonteyn (Brussel) en Einojuhani Rautavaara (Helsinki), twee toonaangevende Europese componisten van respectievelijk moderne en van post-moderne, neo-romantische muziek. Barend studeerde piano bij concertpianist Maria Stroo, (Concertgebouw Orkest: solist en duo met concertmeesters Theo Olof en Victor).

Barend werkte samen musici, dansers, dichters, en schilders en speelde live op de nationale radio.  Barend geeft concerten van zijn muziek en heeft zijn muziek opgenomen op zo'n twintig CD’s en een concertfilm. 

De ervaring van Jan Prins als concertfluitist is geworteld in de klassieke muziek, Oude muziek, geïmproviseerde en etnische muziek. 
Hij studeerde uitvoerend musicus fluitist, specialisatie Oude Muziek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, en volgde masterclasses in traverso-fluit met Claire Fonteyne (VS) en Bart Kuyken (België). Jan Prins trad op in concerten met verschillende ensembles zoals het Leonard da Vinci Consort en la Bande du Nord. Hij trad op tijdens het Holland Festival in Utrecht en klonk live op de Nederlandse nationale klassieke Radio 4. 

Gedurende zijn veertig jaren als sjamaan, ontwikkelde Jan een vermogen om zijn intuïtie af te stemmen op het onderwerp waarmee hij te maken heeft. Het helpt hem bij het spelen van deze muziek, in contact met de inspiratie, ontstaan door een schilderij. Tijdens zijn vele reizen naar Cuba, Nepal, Thailand, Bali en Afrika, speelde hij met traditionele muzikanten in hun oorspronkelijke omgeving. De frasering, timing en de hele sfeer van deze ervaringen klinken door in de muziek op de CD. 

De samenwerking van Jan en Barend 

De samenwerking tussen Jan en Barend wordt gekenmerkt door vitaliteit, humor en een sterke verbeeldingskracht. Jan en Barend hebben sinds 2005 samen zo'n vijf uren muziek opgenomen, geïnspireerd door kunst van Rembrandt, Dalí en Picasso, en door kunst en cultuur van Australische Aboriginals. Verder namen ze muziek op geïnspireerd door citaten van Lao Tse, Christus en Boeddha.

Meer informatie 

Voor meer informatie, muziek en contact, ga naar www.barendschipper.com

 

U kunt hun album hier beluisteren en kopen.