Over piano/fluit duo Barend Schipper & Jan Prins

Visioenen en dromen van Rembrandt en Dali in muziek

Zowel Rembrandt als Dali beschikten over een inlevingsvermogen, dat met actief dromen beschreven kan worden. De schilderijen die deze CD inspireerden, hebben het karakter van visioenen en dromen. 

Met een directe creatie techniek creëren Barend en Jan hun muziek in het moment. Ze laten de muziek, na jaren gezamenlijke training, opkomen als dromen, als een vloeiende taal van het hart. Directe creatie is tegelijkertijd ervaren en creëren in het hier en nu. Inleven, innerlijk ervaren en uitvoeren. Zoals bij actief dromen, stemmen de musici zich af op het onderwerp: de schilderijen van Rembrandt en Dali. 

Over het duo

De muziek van Barend Schipper en Jan Prins bestaat uit verschillende geïntegreerde lagen. Jaren lang trainden ze samen de directe creatie techniek, waarbij ze zich richtten op het gebied van cultuurmuziek van verschillende continenten. 

In het creëren van muziek speelt voor Barend levendige fantasie, inleving en actief of helder dromen continu een belangrijke rol. Zijn orkestwerk Suite Polynésienne (1981) giet het ervaren van bezielde natuur in muziek en verklankt een traditioneel sjamanistisch ritueel op een Polynesisch eiland.

Jan Prins' techniek als concert fluitist is geworteld in zowel de oude Europese klassieke muziek als in etnische muziek. Behalve als musicus heeft hij zijn vermogen tot diepe resonantie en afstemming ontwikkeld in zijn veertig jarige dienstbaarheid als sjamaan en tijdens zijn vele reizen naar sjamanen in andere continenten. De ontwikkeling van geïmproviseerde fluitmuziek en klassieke concerten naar musiceren vanuit de directe creatie techniek was een natuurlijke stap. 

Om ook in samenspel  de directe creatie techniek te leren hanteren, trainden Jan en Barend intensief tussen 2005 en 2008. Het resultaat is een levendige samenwerking met humor en een sterke verbeeldingskracht. Hun samenspel heeft muziek voortgebracht die geïnspireerd is door schilderijen van Dali, Rembrandt en Picasso, door spreuken van Lao Tse, Buddha en Christus, en door kunst en cultuur van de Aborigins van Australië. 

 

U kunt hun album hier beluisteren en kopen.